Jedná se o produkt mlýnského průmyslu. Obsahují hlavně vrchní vrstvy obilného zrna a nízký podíl vnitřku zrna. Ve srovnání s obilninami a jinými mlynářskými krmnými zbytky mají otruby nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny, ale i dusíkatých a minerálních látek. Zvláště obsah fosforu je vysoký. Vyšší zkrmování otrub má za následek minerální dibalanci, proto je doporučeno přidávat k otrubám jiný zdroj vápníku tak, aby se pomněr Ca : P vyrovnal (například vojtěškové úsušky nebo Vitaplasten forte) a také má negativní vliv na bakterie fermentující vlákninu v trávicím traktu. Otruby patří mezi bobtnající krmiva, proto je vhodné je před zkrmováním namočit ve vodě, aby nebobtnaly přímo v žaludku. Působí lehce projímavě, proto jsou obzvlášť dieteticky vhodné v kombinaci s krmivy působícími zácpu.
Zkrmují se především skotu, u krav příznivě ovlivňují dojivost. Při vysokých dávkách je lépe zkrmovat hrubé otruby. Pro plemenné koně jsou otruby hodnotným krmivem vzhledem k jejich značnému obsahu proteinu a fosforu a jejich příznivému dietetickému účinku. Vhodné jsu také pro krmení březích prasnic a ve směsích pro vykrmovaná prasta (3 %).